Romania are nevoie urgenta de un model de tara


Dupa 21 de ani Romania nu are un model de tara.Nu stim incotro ne indreptam. Chestiunea aceasta este  cea mai putin procupanta pentru cei ce fac politica dar si pentru ceilalti.

Am fost imediat dupa 89 anticomunisti si capitalisti  in percepte si ele ne-au dus  spre nicaieri.Ne-am propus  din condei texte frumoase care nici pana azi nu sunt aplicabile in totalitate.

Enumeram:

1.Nu s-a facut o lustratie imediata si pe termen scurt.Era un prilej de ispasire dupa care   se putea incerca mersul pe mai departe. Facuta imediat, fara patima si corect  era un semnal….. Asta nu insemna  inchisoarea sau alte pedepse  ci  simplu retragerea  cel putin pentru o vreme….

2. Am facut caz de proprietatea privata si nici pana azi nu am dus-o pana la capat. Restituirile imobiliare in natura au dat prilejul unor imense speculatii pentru unii si au fost prilej de alte nedreptati pentru altii.Pana la urma s-au impotmolit sau au ajuns intr-o faza in care  au ramas sa arda la foc mic.

3.Restituirea pamanturilor sau a padurilor a creat un haos total.Masura a fost eminamente populista si a fost facuta pentru voturi de catre noua putere instalata atunci.Se stia clar ca  romanul nu are  cu ce sa lucreze pamantul.Puterea de atunci a „dat”pamantul inapoi   fara sa asigure si conditii pentru  lucrarea lui macar de catre o parte din proprietari( acces la credite ieftine,sprijinirea  productiei agricole romanesti, etc).Restituirea a tinut mai mult de sentiment si de nostalgie pe de o parte si de calcul din partea noii puteri si nu a avut nimic elaborat sau pragmatic. Rezultatul s-a vazut si se vede. Piata libera nu putea sa functioneze corect  in acei ani  astfel incat sa se realizeze adevarate  acumulari de suprafete care sa permita exploatarea   eficienta.

4. Aruncarea la lada de gunoi a unui dat greu  implantat: cultul muncii!

5.Promovarea desantata a  principiului ca fiecare trebuie sa fie patron,ca patronul nu munceste si castiga… din cer.Amintiti-va de   bucuria  ciudata a unora care numarau  chioscurile ca semn al capitalismului izbavitor.Plus perceptia insinuata ca este o rusine sa mai fi angajat.

Am navigat in bataia vanturilor cativa ani cu scopul precis ca   un anume esalon sa   acapareze  averi si  sa  detina puterea  prin economic. Politicul s-a subordonat in acest caz economicului.

Ne-am agatat cand nu mai era nimic de facut sau cand „programul” era deja infaptuit de Uniunea Europeana.

Din lac in put.Ne-am facut luntre si punte acceptand la gramada si fara nici o obiectie toate  cele ce s-au impus.

Pregatirea intrarii  in UE a fost  lovitura finala cand s-a desavarsit ceea ce era  de terminat.

Am alunecat usor  si pe nesimtite  sub entuziasmul cantat in gura mare a sosirii marilor investitori spre un model de lume a treia. Tara de consum.

Dupa douazeci de ani, dupa ce UE s-a dovedit  a nu fi  asteptatul tarm(nici nu avea cum), sub presiunea unei noi generatii care nu-si cunoaste trecutul sau il stie deformat si eminamente de pe pozitia anticomunismului anarhic promovat abil  dar care nu vede nimic pentru viitor, am inceput unii si altii  sa ne intrebam   ce trebuie sa facem.

Este tarziu dar nu pot sa spun ca prea tarziu. Exista cale de intoarcere  dar va fi presarata cu multe si mari sacrificii.

Romania are nevoie imediata de  a stabili si apoi  urma  un model de tara. Ar fi cantecul de lebada al actualei clase politice care oricum va dispare. Dar va dispare intr-un mod care sa-i mai atenueze marile erori si vicii.Trebuie sa fie un model  bazat pe  conditile si necesitatile tarii,nu neaparat original dar cu o puternica componenta nationala. Intr-o epoca a globalizarii reusim numai prin a fi  si nationali.Altfel vom fi cu totul inghititi  de valul urias ce bantuie prin preajma.

Care ar fi setul de  componente   ale acestui model de tara?

1.Agricultura.Tranformarea  statutlui celor ce se ocupa cu agricultura din taran in fermier.Avem prea putini fermieri si  foarte multi tarani care au o bucata de pamant si nu stiu ce sa faca cu ea. Sa o lucreze nu pot, sa o vanda nu prea au cui!

2. Industrie  de la  IT la  celelalte ramuri.Renasterea industriei este absolut necesara. Marota turismului spre care ne tot imping unii  nu poate sa sustina o tara.

3.Investitii in infrastructura.Masurate si nu de-a valma. Refacerea CFR dupa dezastrul  programului  implementat cu ajutorul Bancii Mondiale.

4.O justitie prin lege si  pentru lege.

5.Promovarea  pe baza calitativa si concurentiala a produselor romanesti.

6.Recastigarea increderii romanilor in Romania.

Par la prima vedere  enumerari teoretice.Le putem dezvolta dar nu acesta este scopul.Ultima componenta sus scrisa  este si cea mai grea dar de aici trebuie plecat!

Altfel nu se poate!

Toate acestea  cer masuri si bani. Masurile se iau(daca ai sange), banii se pot obtine.Nu neaparat numai  de la FMI+BM+UE.

Scopul nostru este de a provoca alaturi de altii o dezbatere rapida care sa se finalizeze cu un proiect de model de tara.

Acest proiect  odata aprobat trebuie  si  realizat.

5 gânduri despre “Romania are nevoie urgenta de un model de tara

    • @eufrosin: Subscriu.O solutie ar fi sa provocam o dezbatere cat mai larga dar intr-un termen scurt….
      Si dvs. si eu si altii…. Sa lasam nimicurile cliseizate cu ce a facut un oarecare politician astazi si sa vedem problemele mari, esentiale ale Romaniei …. La care am ajuns printr-o politica proasta ce a avut drept orizont varful pantofului….

      Apreciază

  1. De acord (ne)realizările istorice pe care le bifaţi la început. Minus punctul 4. Cultul muncii, atâta cât apucase să se formeze la relativ proaspăta ţărănime liberă, fusese distrus de economia socialistă! Singurul cult care s-a dezvoltat în anii socialismului, cult care se prelungeşte şi în prezent, este cultul hoţiei!
    De ce nu privim, cu curaj, lucrurile în faţă: în primii ani ai dictaturii proletariatului comuniştii au furat de la ţărani (care erau mulţi şi destul de săraci) pentru a le da muncitorilor (care erau puţini şi trebuiau să fie stimulaţi, teoretic ei erau şefii). Pe măsură ce rândurile muncitorimii se îngroşau, iar cele ale ţărănimii se subţiau, (prin transferul de resurse umane de la unii la ceilalţi) nu a mai fost de unde lua. În acest moment fiecare fura, pentru supravieţuire, din grămada comună, după cum îl duceau puterile. Acesta este cultul muncii pe care l-am moştenit şi din care nu s-a pierdut mare lucru.
    Cât despre punctele pe care le enumeraţi la sfârşit şi despre care ziceţi că par enumerări teoretice, nu prea pot să vă dau dreptate: aplicarea lor pare de domeniul ştinţifico (mai puţin) – fantasticului (mai mult)!
    Sănătate multă vă doresc, acuşi vin asiaticii!

    Apreciază

  2. Pingback: Romania are nevoie urgenta de un model de tara « Ioanavram's Blog | PRETUL ZILEI

Lasă un comentariu