100 de carti de proza fundamentale in 100 de ani(1918-2018).Canonul critic stabilit de „Romania literara”


„Romania literara” publica in  nr.2/2019 „O lista canonica.100 de carti de proza in 100 de ani(1918-2018)”.

O lista de carti fundamentale de proza a literaturii romane centralizata  in redactie urmare  raspunsurilor a 30 de  crtitici ,cronicari si istorici literari.

Definitie-Canon:” lista de autori socotiti fundamentali intr-o literatura  anume”

Intreprinderea,de maxima importanta pentru literatura romana  s-a desfasurat la sugestia,indemnul lui Nicolae Manolescu(si el participant la ancheta).

Pentru multi cred ca  surpriza este numarul extrem de mic de carti  alese dintre cele aparute dupa 1990.

Nu cred ca este nici o surpriza. Cele mai  bune carti de proza  aparute dupa 1990  au fost jurnalele de detentie.marturisile din detentie si altele de gen. Romane  propriu zise  care sa „zguduie” lista n-au aparut( cu doua-trei exceptii).  Scriitorul roman n-a reusit dupa  30 de ani de la momentul 1989 sa    apara cu titluri/opere memorabile.

Este,asadar, o lista  necesara,adevarata si   aproape exhaustiva.

Sunt    cateva absente dar  poate sunt subiectiv…… Un Sorin Titel in primul rand si  desigur Horia Patrascu cu ceea  este  o capodopera a nuvelei romanesti:”Reconstituirea”.

Experienta propusa/produsa de „Romania literara” este una  foarte importanta   mai ales acum intr-un timp in care valoarea este zilnic inlocuita de non-valoare ridicata la rang de valoare.

Si mai este ceva de amintit. Este lista momentului si nu numai….. La anumite intervale mari de timp lista poate fi redefinita…. Dar pana atunci sa credem in aceasta lista(canon)!

Lectura buna!

 

Lista aici:https://romanialiterara.com/2019/02/o-lista-canonica-100-de-carti-de-proza-in-100-de-ani-1918-2018/

Lasă un comentariu