Un poet roman a murit la Paris.Si alte consideratii……


Revistele si blogurile care se ocupa de literatura au anuntat moartea poetului Miron Kiropol.

S-a stins din viata joi 18 iunie 2020 la Paris.84 de ani.

Kiropol (in revistele din Romania anilor ’60 i-am citit numele ortografiat Chiropol) a publicat(in trei ani consecutivi) trei carti in Romania, toate in a doua jumatate a anilor ’60.Ultima n-a mai fost difuzata pentru ca poetul a fugit in Occident.

Face parte din generatia iesita  la lumina in anii mai liberi ai acelui deceniu prin libertatea de a tipari carti si a apare  cu poezii in  diverse reviste literare ale vremii.A fi tiparit atunci intr-o revista literara era  deja o consacrare.

Scrisul acestei generatii era dintr-o data modern in ton cu literatura adevarata si departe de realismul socialist impus de regim in anii 50 si la inceputul anilor ’60. Generatia cuprinde scriitori nascuti in perioada a zece ani(1935-1945),cinci ani inaintea razboiului si apoi cei cinci ani de razboi. A fost o generatie extraordinara care ar fi trebuit sa marcheze Romania.Mare parte din aceasta generatie care cuprinde pe langa scriitori si muzicieni,regizori,pictori,critici de teatru a emigrat in Occident imediat ce au simtit ca robinetul liberalizarii,marcat de varful din august 1968,se inchide.

Unii au reusit sa plece imediat, altii la inceputul anilor ’70.Generatia asta ar fi putut marca destinul culturii romanesti dupa debutul eclatant sau promitator din anii ’60 insa plecarea lor i-a scos „oficial” din cultura romana vreme de peste 20-25 de ani cat au fost interzisi in Romania de regim.

Multi au fost pusi in drepturi dupa ’90,unii chiar au revenit in Romania (temporar sau definitiv) dar succesul si influenta lor nu a mai fost acelasi sau asa cum ar fi trebuit. Era o alta generatie la orizont atunci dupa decembrie ’89,erau anii ’90 tumultosi si in care n-am prea stiut mare parte dintre noi ce sa facem,incotro sa ne indreptam.Cartile,operele lor au aparut in Romania dupa ’90 dar fara sa mai aiba rezonanta cuvenita…..

Au trecut unele carti sau opere aproape neobservate…. Cazul elocvent ramane Petru Popescu.Prozator de mare succes si cu cel putin un roman extrordinar,”Prins”, care poate intra oricand in Lista canonica  a prozei romanesti pe 100 de ani,uitat apoi de publicul larg dupa plecarea in SUA,revenit cu carti,dupa ’90,dar care nu au mai rezonat si raman, unele, doar momente din istoria literara.

Reamintesc pe cativa dintre cei ce au parasit Romania in acei ani.Dumitru Tepeneag,Valeriu Oisteanu,Andrei Serban,Lucian Pintilie,Costin Miereanu,Dan Nutu,George Banu,Dorin Tudoran(mai tarziu,practic expulzat),etc….

Port drapelul acestei generatii au fost revista lunara „Amfiteatru”. Aparuta in 1966 sub conducerea lui Ion Baiesu(adjuncti: Adrian Paunescu si si Fanus Neagu) revista a prilejuit exprimarea acestei generatii prin texte originale ale scriitorilor,cronici la carti,cronici muzicale sau de arte plastice si de teatru insotite de fotografii din spectacole sau din operele de arte plastice.

„Libertatea” a durat doi ani:1966-1968 dupa care intreaga conducere a revistei a fost inlocuita  si a venit ca redactor sef incepand cu 1969 un  ins care avea ca sarcina sa orienteze revista  spre o atitudine marxista in probleme de cultura…  A fost un prim semn ca jocul de-a libertatea  s-a sfarsit.Au mai fost ecouri a timpului  repede trecut pana in 1971-iulie.Ce a fost in iulie 1971 trebuie sa stiti….

Poeziile lui Miron Kiropol  le-am citit in revista „Amfiteatru”. O  poezie diafana izvorata si  din credinta.

Poetul nu facea zgomot precum  colegii de generatie  ceva mai tineri(Ion Alexandru si Adrian Paunescu),nu era in  prim planul   lumii  literare si poemele poate   au trecut poate neobservate.

Nu inseamna  ca nu sunt valoroase.Voi cauta sa citesc poeziile lui Kiropol din perioada romaneasca…. Kiropol este un poet importabnt al literaturii romane.

Dupa ’90 l-am citit rar si inatmplator.Stiam ca este la Paris si atat….

Cititi aici   comunicatul   Uniunii Scriitorilor din Romania la moartea poetului….https://uniuneascriitorilor.ro/2020-06-18-in-memoriam-miron-kiropol 

Lasă un comentariu